Veel nieuwe ondernemers stellen de vraag: “Wat is cash flow en waarom is het zo belangrijk?” Het korte antwoord is: cash flow is de hoeveelheid geld die binnenkomt bij een bedrijf en de hoeveelheid geld die er uitgaat.

Zie het als een watertank: het water komt van boven binnen en wordt via de bodem afgevoerd. Dus om je tank mooi en vol te houden, wil je dat er meer binnenkomt dan dat er uitgaat; in dit geval spreken we van een positieve cash flow.


Cashflow

Kasstroom (de Nederlandse vertaling van het woord cash flow) is essentieel voor je bedrijf en wordt gestimuleerd door bronnen zoals betalingen van klanten, de ontvangst van een lening, geldelijke infusie van een belegger of rente op sparen of beleggen en contant geld.

Deze bronnen worden in een later stadium gebruikt voor uitgaven die jouw bedrijf doen renderen; voorraad of grondstoffen, werknemers, huur en andere bedrijfskosten.

Een positieve cashflow heeft voor iedere ondernemer de voorkeur en betekent dat je bedrijf goed functioneert. Een hoge positieve cashflow is nog beter, omdat het je in staat stelt om nieuwe investeringen te doen; zoals het inhuren van werknemers, of het openen van een nieuwe vestiging om je bedrijf verder te laten groeien.

Omgekeerd kan er sprake zijn van een negatieve cashflow: hierbij geef je meer geld uit dan dat er binnenkomt.