Voor een groot gedeelte van de mensen is het eng om ondernemer te worden. Niet weten wanneer en of je überhaupt genoeg geld gaat verdienen om je rekeningen te betalen. Bang om afgeschilderd te worden als een mislukkeling als het niet uitpakt zoals gepland was. Of simpelweg niet beginnen vanwege een gebrek aan morele steun vanuit je directe omgeving. Dat zijn de gedachten die opkomen.

Jij behoort echter niet deze groep en wilt de stap tot ondernemer wel wagen. Dat is ontzettend stoer. Maar hoe moet je beginnen? In deze blogpost leggen we in 6 simpele stappen uit hoe je de stap tot het ondernemerschap kunt zetten. 

Stap 1: Doe je onderzoek


Je mag dan wel een idee hebben van de diensten die je wilt aanbieden, maar het wordt op een gegeven moment toch tijd om het iets realistischer aan te pakken. De grote vraag is of je diensten de potentie hebben om te slagen? Om die vraag te kunnen beantwoorden, zul je je idee moeten laten valideren.

Het succes van je bedrijf is afhankelijk van de mate waarin je bedrijf voorziet in een behoefte of iets aanbiedt waar vraag naar is. 

Er zijn een aantal manieren waarop je de vraag naar je product kunt identificeren. Je kunt focusgroepen houden of marktonderzoeken doen. Bij Filepurch deden we dat in de beginfase door mensen in de markt te mailen met een aantal vragen over de behoeften. Bij het ontdekken van de markt kun je de volgende vragen stellen:

 • Is er een behoefte aan de diensten die ik wil aanbieden?
 • Wie heeft het nodig?
 • Zijn er andere bedrijven die iets soortgelijks aanbieden?
 • Hoe is de concurrentie?
 • Hoe past mijn bedrijf in de markt?

Probeer deze vragen ook zelf te beantwoorden voordat je de vraag neerlegt in de markt. 

Stap 2: Maak een plan


Het realiseren van je bedrijf vereist een plan. Een ondernemingsplan is een blauwdruk die je kunt gebruiken als een gids voor de startfase tot aan een eventuele groei van je onderneming.

Het goede nieuws is dat er verschillende soorten ondernemingsplannen zijn voor verschillende type bedrijven. Je hoeft dus niet per se een heel boek te schrijven. Als je van plan bent om aan te kloppen bij investeerders of een financieel instituut, dan is een traditionele ondernemingsplan een vereiste. 

Als dit niet de intentie is, dan is een ondernemingsplan van een aantal pagina’s ook goed. Zolang het maar duidelijk is wat je wilt bereiken en hoe je dat denkt te bereiken. Je zou het bij wijze van spreken kunnen opschrijven op een zakdoek. Ieder geschreven plan is beter dan helemaal niets. 

Stap 3: Plan je financiën

Je hoeft niet veel geld te hebben om een onderneming te starten. Maar je zult wel wat moeten investeren om je initiële uitgaven te financieren totdat je winst maakt.
Maak daarom een Excel-sheet met de eenmalige opstartkosten (licenties en vergunningen, apparatuur, verzekeringen, branding, marktonderzoek, inventaris).  

Daarnaast dien je ook na te denken over wat je nodig hebt om je bedrijf minstens 12 maanden op gang te houden (huur, marketing, adverteren, productie, reiskosten, salarissen, je eigen salaris). 

De optelsom van deze cijfers bepalen wat de initiële investering is die je nodig hebt. 

Stap 4: Kies een passende rechtsvorm


Het is belangrijk om de juiste rechtsvorm te kiezen. De rechtsvorm heeft gevolgen voor je  aansprakelijkheid en belastingverplichtingen. Hieronder lichten we een aantal van de mogelijkheden toe:

Eenmanszaak
Dit is een bedrijf waarvan één persoon eigenaar is. Dit houdt overigens niet in dat er maar één persoon kan werken in de onderneming. Voor deze vorm hoeft geen akte te worden opgemaakt. Inschrijven van de eenmanszaak in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is wel verplicht. 
Juridisch gezien bestaat er geen onderscheid tussen privévermogen en zakelijk vermogen. Als er wat mis gaat met het bedrijf, dan raakt u bijvoorbeeld uw koophuis en inventaris kwijt aan de schuldeisers.

Vennootschap Onder Firma (VOF)
Deze rechtsvorm heeft meerdere eigenaren. Aan de oprichting worden geen bijzondere eisen gesteld. Het wordt echter aangeraden om afspraken te maken over verantwoordelijkheden, bevoegdheden en winstverdeling en dit schriftelijk vast te laten leggen. Inschrijven van de VOF in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is wel verplicht. Ook met deze rechtsvorm bestaat er geen onderscheid tussen privé-vermogen en zakelijk vermogen. 

De Besloten Vennotschap (BV)
Dit is een veelgebruikte rechtspersoon waarbij het kapitaal in aandelen is verdeeld en de risico’s van hoofdelijke aansprakelijkheid worden beperkt. 
Een belangrijk voordeel is dat niet vennoten maar de BV aansprakelijk is voor eventuele schulden. Als de schulden zijn ontstaan door wanbeleid, dan kan een directeur er wel op aangesproken worden. Voor de oprichting moet een notariële akte worden opgesteld bij de notaris, waarna de inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel moet gebeuren. 

De stichting
Een stichting heeft als doel om met behulp van vermogen een bepaald ideaal te realiseren. Deze doeleinden zijn vastgelegd in de statuten. Een stichting mag winst maken, maar net als bij een vereniging moet deze opbrengst wel ten goede komen aan een ideëel of sociaal doel.

Een stichting wordt opgezet door een of meerdere personen (natuurlijk of rechtspersoon), heeft geen leden en wordt opgericht bij notariële akte of testament. Vergeet de stichting niet als zodanig in te schrijven in het Handelsregister van de KvK.

Stap 5: Kies een bedrijfsnaam


Een goede bedrijfsnaam is een essentieel onderdeel van je bedrijf. Het heeft invloed op je herkenbaarheid en daarnaast kan een verkeerde naam je klanten kosten. Klanten kunnen een misvatting hebben over wat je doet, ze kunnen je bedrijfsnaam associëren met de verkeerde producten of diensten of iedere keer bij de concurrent eindigen doordat ze je naam niet kunnen onthouden. Dit kun je allemaal voorkomen door hier niet lichtzinnig mee om te gaan. Er zijn een aantal criteria waar een goede bedrijfsnaam aan voldoet:

 • Kort maar krachtig (Een paar letters zijn genoeg)
 • Een duidelijk doel (Het moet spreken voor je bedrijf)
 • Enthousiast (Een saaie naam is een slechte naam)
 • Relevant maar onverwachts (Neem Amazon als voorbeeld)
 • Concurrerend (Wees de beste versie van jezelf)
 • Lang houdbaar (Het moet over 100 jaar ook nog treffend zijn.)
 • Niet te grappig (Niet iedereen waardeert je humor)

Stap 6: Je bent ondernemer!


Je hebt alle obstakels overwonnen. Van een ondernemingsplan tot een goed idee over hoe je de komende 12 maanden gaat overleven. En als kers op de taart sta je nu ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat mag gevierd worden. Geniet van dit moment, want je hebt nog een lange weg te gaan na deze stap in de goede richting. Succes!