Positieve cashflow wordt gedreven door twee factoren: organisatie en planning.

We beginnen met het instellen van je basislijn.

  • Kijk eerst naar het geld dat je in handen hebt. Dit kan geld zijn dat je in het bedrijf hebt ge├»nvesteerd, geld op de zakelijke bankrekening, leningen die je hebt ontvangen of een investering van een partner.
  • Maak een lijst van alle eenmalige opstartkosten die je hebt betaald of verwacht te betalen. Denk aan oprichtingskosten, juridische kosten, boekhoudkundige kosten, het kopen van onroerend goed, marketingmateriaal, eerste inventaris of benodigdheden zoals meubels of apparatuur.
  • Vervolgens is het de bedoeling dat je je maandelijkse verwachte geldbronnen bepaalt. Dit kunnen geprojecteerde verkopen zijn, leningen waarvan je weet dat ze op een bepaalde datum binnenkomen, investeringen van partners of investeringen. Als je een nieuwe onderneming hebt, dan is het handig om uit te gaan van een voorzichtige omzet.
  • Als je al langer bezig bent met je bedrijf of een bedrijf van iemand anders koopt, dan heb je een duidelijk voordeel: verkoopgeschiedenis. De geschiedenis kan de toekomst niet voorspellen, maar het kan een goed beeld schetsen van hoe de toekomst eruit kan zien en welke zakelijke veranderingen je mogelijk moet maken.
  • Ten slotte moet je je maandelijkse uitgaven beoordelen. Dit kan lastig zijn, omdat het gemakkelijk is om dingen over het hoofd te zien en verrast te worden. Maandelijkse onkostenvergoedingen kunnen bestaan uit huur of hypotheek, verzekeringen, reclame, marketing, website hosting, reiskosten, nutsvoorzieningen, de loonlijst, de inventaris, de belastingen, de betalingen van een lening of werkkapitaal.

Het belangrijkste aan dit proces is eerlijkheid en objectiviteit. Doe je huiswerk zodat je nauwkeurige schattingen hebt van de kosten en denk na over waarop je kunt bezuinigen. 

Stel dat je een ruimte wilt huren, is het dan handiger om die ruimte van 40 vierkante meter te huren in plaats van de open en luchtige ruimte van 150 vierkante meter? Daar zou je uiteindelijk altijd nog naar kunnen toegroeien. Dit zijn de afwegingen die je kunt maken om kosten te besparen.