Veel ondernemingen proberen de concurrentie aan te gaan door uit te gaan van de eigen krachten. Ik heb een tegenovergestelde strategie voor je. In plaats van concurreren met andere bedrijven op basis van je krachten, kun je ook kijken naar de exploitatie van de zwaktes van je concurrenten. Als het voor David werkte tegen Goliath, waarom zou het dan niet kunnen werken voor jou? In deze blogpost deel ik een aantal manieren waarop je je bedrijf kunt laten opvallen in je markt.

Val op door een goede service

Er zijn bepaalde industrieën die bekend staan om de matige klantenservice, zoals de luchtvaartindustrie. En zo heb je meerdere concurrenten in jouw industrie die niet veel aandacht besteden aan een goede klantervaring. Je kunt jezelf onderscheiden door hierop in te spelen. 

Als MKB-bedrijf kun je je niet permitteren om arrogant te zijn. Als je teveel klanten verliest riskeer je een faillissement. Punt uit. De eerste stap in het onderscheiden is het bieden van een geweldige klantervaring en het leveren van meetbare resultaten. Als dit lukt, dan zul je talloze getuigenissen in de wacht slepen die je kunt gebruiken in je business development proces. Deze getuigenissen kunnen daarnaast ook dienen als referentie waarmee je nog meer klanten converteert. 

Val op door specialisatie

Grotere bedrijven kunnen het zich niet permitteren om te specialiseren. Als een specialiteit niet genoeg opbrengt, dan is het niet interessant om hiermee te blijven experimenteren. Er staat namelijk veel op het spel. Bij zzp’ers en MKB’ers hoeft dit niet het geval te zijn. 

Als zzp’er of MKB’er kun je jezelf specialiseren in meerdere vakgebieden. Wat je marktsegment ook is, gebruik je ervaring en kennis van de markt om een op-maat-gemaakte dienstverlening aan te bieden. Zoek uit waarin je concurrenten tekort komen en gebruik het in je voordeel. 

Val op door innovatie

Als behendige zzp’er of MKB’er dien je zo snel mogelijk te reageren om de markten en de nieuwste technieken. Vind een nieuwe manier om een probleem op te lossen of vind een unieke manier om bestaande technologieën te gebruiken. Gebruik je creativiteit.

Stel dat je een klant hebt die een probleem wilt oplossen op een standaard manier. Dan kun je een klant wijzen op een techniek die op een nieuwe manier gebruikt kan worden om de gewenste resultaten te behalen. 

Bij Filepurch hebben we een goed voorbeeld. Hoewel Filepurch eigenlijk gebouwd is om zzp’ers en mkb’ers in staat te stellen om facturen op tijd te laten betalen, is Filepurch ook wel eens gebruikt om Pokémon Go handleidingen (toen het nog in de mode was) te verkopen aan een grote groep klanten. Het pakte goed uit. 

Zo kan het voor videoproductiebedrijven interessant zijn om klanten kennis te laten maken met het laten vloggen van personeel of 360 graden beelden van een bedrijfsproces. Denk dus goed na over hoe je iets innoverends kunt ontwikkelen voor een klant.